El Centre de Desenvolupament Rural de Mas de Barberans, amb el seu Museu de la Pauma, ja té enllestida la programació anual per a este 2025. En total s’han programat deu tallers al llarg de tot l’any als quals cal sumar els set tallers quinzenals d’A llatar i dos monogràfics d’A llatar a la carta que impartiran les artesanes d’Artpauma.
La diversitat de tècniques i materials continua sent el criteri a l’hora d’organitzar els tallers, així com la combinació de peces tradicionals i contemporànies. Este 2025 començarà amb un tapís de fibres vegetals que apel·la la creativitat dels participants. L’impartirà l’artesana Marisa Huguet que oferirà diverses fibres vegetals per a elaborar-lo: pita, jute, ràfia, cànem i cotó, i cadascú podrà triar les que vulga, de manera que els resultats seran molt diversos.
Un llum fet amb tires de rotang a càrrec de Marta Penina serà una altra de les peces que juguen amb la innovació. El seguiran l’elaboració d’altres elements més tradicionals com la garrafa folrada amb vímet i canya per part de Pau Trepat; la cistella d’espart cru d’Espartos Manolito o la caragolera de vimet de Joan Farré.
Una menció especial mereixen els quatre tallers del Fibrescampus que enguany aposta per la cistelleria francesa, ja que dos dels cursos els impartiran els cistellers francesos Thomas Louineau i Philippe Chastenet. El primer ensenyarà com bastir un recipient contemporani a través d’una tècnica de trenat anàrquic inspirada en els nius dels ocells. El segon aposta per una peça tradicional: una Toilette Marseillaise, una cistella de forma rectangular feta de vímet que els treballadors feien servir per a portar el menjar al lloc de treball i que segons les dimensions també es pot usar per a transportar animals. En este últim només s’hi poden inscriure cistellers professionals.
Els altres dos cursos del Fibrescampus els impartiran Tim Johnson, que mostrarà com elaborar una cistella de llagostes -una peça que forma part de l’exposició de cistelleria ugandesa “Llates emparentades” que s’exhibix al Museu-, i Antonio Rodríguez, que ensenyarà com fer una bossa d’una sola peça amb pauma llatada.
L’últim taller de l’any serà de gravats vegetals amb motius nadalencs (o no). L’impartirà l’artesana Cuca Balaguer i l’objectiu és donar a conèixer la tècnica d’estampació en paper de fibres vegetals. Ensenyarà tots els passos, des de recol·lectar les plantes fins a l’estampat final.
Pel que fa als tallers d’A llatar, d’Artpauma, s’han reforçat amb dos monogràfics a la carta, un a Setmana Santa i l’altre a l’agost, en què els i les participants podran fer la peça que desitgen d’acord amb el temps de què disposen i les seues habilitats. També estan pensats per a perfeccionar o aprendre tècniques noves.
Se pot consultar el programa al web del museu www.cdrmuseudelapauma.cat. Les inscripcions ja es poden fer des d’este dimecres 15 de gener. n